talanttalant

‘We missen de knuffels die je elkaar geeft’

Jhon Freddy is cliënt bij Talant. Hij woonde op de Utgong in Beetsterzwaag. Tot maart vorig jaar ging hij naar de dagbestedingslocatie Ikehiem in Wijnjewoude. Hij reed één keer in de week paard bij manege Onder de Linde in Beetsterzwaag en zwom elke donderdag in het zwembad op de Wissel. Ook ging hij eens in de drie weken een weekend naar huis of kwamen zijn ouders, Aukje en Jacob Deinum, bij hem op bezoek. Zijn leven is enorm veranderd door corona. We spraken de ouders van Jhon Freddy over hun ervaringen in coronatijd.

Sociale bubbel
Aukje en Jacob vonden de afgelopen tijd spannend. Ze vroegen zich namelijk af hoe Jhon Freddy zou omgaan met de vele veranderingen. “Jhon Freddy mocht geen bezoek meer ontvangen en moest in zijn sociale bubbel blijven. Dus ook geen paardrijden en zwemmen. In het begin hadden we wekelijks telefonisch contact met hem en later zagen we Jhon Freddy gelukkig via beeldbellen. We maakten ons wel zorgen hoe hij hierop zou reageren. Gelukkig vertelde hij ons dat het zeer goed met hem ging en dat het personeel goed voor hem zorgde.” Dat gaf Jhon Freddy zijn ouders veel rust.

Persoonlijk contact
Eind april zagen Aukje en Jacob hun zoon weer in het echt. Helaas maar 10 minuten. Een praatje buiten en op 1,5 meter afstand. Een maand later mochten ze hem, na het maken van een afspraak, één keer in de week bezoeken. Allebei in een aparte ruimte en met een afscheiding ertussen (zoals op de foto). Na het bezoek verdween Jhon Freddy door de achterdeur en zijn ouders door de voordeur. Toch waren ze erg blij dat ze hun zoon weer in het echt konden zien. Vanaf de zomer mocht Jhon Freddy na 18 weken weer een weekend naar huis. De dagbesteding was weer mogelijk, wel vanuit de woonkamer op de Utgong. Na 23 weken mocht Jhon Freddy weer paardrijden. Het paard brieste, zo blij was hij dat hij Jhon Freddy weer zag.

Bewogen jaar
Aukje en Jacob: “Jhon Freddy en zijn huisgenoten moesten twee keer in quarantaine, omdat één van hen klachten had. Dat was erg spannend. Gelukkig was er beide keren geen positieve uitslag. Wat we de afgelopen periode vooral gemist hebben en nog steeds missen, zijn de knuffels die je elkaar geeft. Het voelt zo afstandelijk om elkaar met een knikje te begroeten of met een elleboog te feliciteren.” Ze vinden de maatregelen wel begrijpelijk en zien de noodzaak. “Al met al hebben we een bewogen jaar beleefd, dat zowel Jhon Freddy als wij ons voor altijd blijven herinneren. Gelukkig heeft onze zoon dit jaar goed doorstaan. Vooral ook dankzij de geweldige verzorging en begeleiding van het personeel van de Utgong. Hiervoor onze hartelijke dank! We werden door de leiding van de Utgong steeds geïnformeerd bij verscherping of versoepeling van de coronamaatregelen. Ook als onze zoon een weekend thuis was, wisten wij en Jhon Freddy aan welke maatregelen we ons moesten houden. Ook als onze zoon in verband met klachten van een medebewoner in quarantaine moest, werden we door de leiding op de hoogte gebracht. Wij als ouders zijn dan ook zeer tevreden over de informatie die met ons gedeeld is.”