talanttalant

‘Een groot compliment aan alle medewerkers van het COVID-huis’

Karin Minnema (34 jaar) woont samen met haar man en dochter in Oudebildtzijl. In september hoopt het paar hun tweede kindje te verwelkomen. Sinds drie jaar is Karin mentor van Kees de Haan (65 jaar). Kees woont bij Talant in Sint Annaparochie. We spraken Karin over hoe zij en Kees de coronaperiode tot nu toe ervaren.

Corona zorgt voor pittige periode
Toen Kees besmet raakte met corona is hij overgebracht naar het COVID-huis in Drachten. Volgens Karin was dit een pittige periode voor beiden: “Kees moest erg wennen aan andere begeleiding. Hij miste zijn kamer en zijn eigen spullen. Ook maakte hij zich zorgen of hij wel weer naar huis mocht.” Dagelijks werd Karin gebeld door de geestelijk ondersteuners van Talant, die haar op de hoogte hielden over Kees. Karin: “Ik vond dit erg prettig. Ze namen de tijd om bij te praten en om mijn vragen te beantwoorden. Na een aantal dagen bleek dat Kees de behoefte had om met mij te beeldbellen. Dit hebben we snel geregeld door een iPad langs te brengen. De begeleiding nam elke keer de tijd om samen met Kees te bellen. Super!”

Moeilijke momenten
Tijdens Kees zijn verblijf in het COVID-huis is een medebewoner overleden. Dit was voor Kees erg moeilijk. Karin: “Gelukkig heeft hij het overlijden een plekje kunnen geven. Er zijn bloemen geregeld die de bewoners bij hun huisgenoot konden neerleggen. Ze hebben haar met z’n allen uitgeleid en de uitvaart was te volgen via een livestream. Op deze manier kon iedereen erbij zijn. Alle complimenten hoe de begeleiding dit heeft opgepakt.”

Contact met verwanten
Waar Karin tegenaan liep, is dat in het COVID-huis geen middelen beschikbaar zijn om te beeldbellen. Karin: “De cliënt moet zelf voor een iPad of telefoon zorgen. Als cliënten in quarantaine zitten, is dit een ultieme mogelijkheid om contact te houden met verwanten. Het zou helemaal geweldig zijn als Talant dit kan faciliteren, omdat niet alle cliënten hiervoor de mogelijkheid hebben.”

Groot compliment
Karin wil iedereen in het COVID-huis een compliment geven: “Hoewel de omstandigheden niet leuk waren, wil ik een groot compliment aan de begeleiding en alle medewerkers van het COVID-huis geven. Het contact met begeleiders en ondersteuners is goed geregeld en de inzet en het enthousiasme is super. Dank jullie wel daarvoor!”