talanttalant

‘Voor Harwin is coronatijd een gouden tijd’

Harwin van Opstal is 40 jaar en woont zo’n 34 jaar bij Talant op De Wissel. Op dit moment woont hij op Het Rond 47 en heeft het daar erg naar zijn zin. “De medebewoners passen goed bij Harwin", zegt zijn moeder Jannie Pesman. “Hij krijgt een werk- en spelaanbod waarmee hij goed uit de voeten kan en er zijn begeleiders aanwezig die zijn moeilijke gedrag kunnen lezen.” Jannie en haar man wonen in Drachten. We spreken haar tijdens een bezoek aan Harwin over haar ervaringen in deze coronatijd.

Gouden tijd
De laatste paar jaar vindt Harwin bezoek krijgen niet meer zo leuk, vertelt Jannie. “Het lijkt alsof hij er te veel prikkels van krijgt. Het is belangrijk dat hij van tevoren weet dat ik kom, zodat hij zich kan voorbereiden. Ook als hij weet dat ik langs kom, is het bezoek niet altijd een succes. Harwin is steeds meer het liefst op zichzelf. Daarom lijkt de coronatijd voor hem ook een gouden tijd. Er zijn veel minder prikkels en de dagbesteding wordt vanuit zijn woning georganiseerd. Zijn leven is overzichtelijker dan ooit. Hij heeft alleen vertrouwde mensen om zich heen. Dat doet hem, en volgens mij ook de hele groep, goed.”

Coronaperiode tot nu toe
Jannie vond de coronatijd heel spannend voor De Wissel. “Hoe zou het gaan met besmettingen en verzorging van bewoners? Kan het allemaal in goede banen worden geleid en blijft er genoeg personeel beschikbaar als zij ook corona krijgen?” Op de groep van Harwin is geen uitbraak geweest, hoewel hij wel een aantal keren is getest.

“In afwachting van de test moest de begeleider beschermende kleding dragen, wat erg omslachtig en warm was. Gelukkig is op deze locatie alles goed gegaan. Natuurlijk was het wel even schrikken dat er een periode niemand op bezoek mocht. Ik was het wel eens met deze maatregel. Stel je voor dat er een uitbraak geweest zou zijn…”

Creatieve kanten van corona
Van de begeleiders van Harwin kregen Jannie en haar man een leuke foto als ansichtkaart. Hierop stond een kort verhaaltje. “Dat vond ik heel erg leuk. Ik kreeg ook eens een telefoontje dat Harwin dringend pyjama’s nodig had. Die moest ik dan wel brengen, ondanks dat men liever zo weinig mogelijk andere mensen op locatie wilde. Ik heb de pyjama’s gekocht, ben met de auto voor de deur gereden en heb het pakketje afgegeven. In die (halve) minuut aan de deur zag ik Harwin toch even. Hij zat in zijn stoel op zijn vertrouwde plekje en ik zag in één oogopslag dat het goed met hem ging. En dát wilde ik vaker!”

Vanaf dat moment bakte Jannie elke vrijdag een taart en bracht die op zaterdag langs. “Een kort moment de taartdoos overhandigen en even horen hoe het gaat. Meestal zag ik Harwin op zijn plekje en dat was voor mij genoeg.”

Onzekerheid
“Tijdens de tweede golf werd Harwin ziek en ondanks allerlei onderzoeken kon er geen goede diagnose worden gesteld. In die tijd kon ik niet zomaar even binnenwandelen en de nodige vragen stellen. Dat voelde voor mij echt als een beperking.”

Jannie heeft wel begrip voor de irritatie die verwanten soms ervaren: “Aan het einde van de eerste golf versoepelden verschillende groepen de regels niet op hetzelfde moment. Dit gaf wel irritatie bij de ouders. Wat mij betreft heeft Talant/De Wissel het zeker goed aangepakt. Er zijn strenge maatregelen getroffen en daarmee is corona zoveel mogelijk buiten de deur gehouden. Niet leuk, maar het is zeker wel nodig geweest.”